was successfully added to your cart.
Monthly Archives

March 2019

Minyak Zaitun Asli Olivie Plus 30x

Minyak Zaitun Asli Extra Virgin Olivie Plus 30x

By | Olivie Plus 30x | No Comments

Produk Olive House 2019 – Minyak Zaitun Asli Olivie Plus Extra Virgin 30x

Antara yang paling sering disoal oleh individu yang mahu menggunakan Olive House ialah, apakah produk Olive House 2019 yang paling bagus dan bermanfaat? Setiap kali begitulah Admin akan sangat yakin dengan kebaikan produk Olivie Plus 30x minyak zaitun asli yang telah menambah nilai taraf hidup ramai insan.

Khasiat minyak zaitun untuk wanita di link ini.

Jom kita lebih mengenali minyak zaitun asli iaitu Olivie Plus 30x.

Minyak zaitun dihasilkan daripada buah zaitun di pokok zaitun. Umum mengetahui bahawa pokok zaitun tumbuh subur di negara-negara Mediterranean yang mempunyai diet sihat.

Pada Admin suatu ketika dahulu, semua minyak zaitun seolah-olah sama kan?
Namun ada lima klasifikasi berbeza untuk minyak zaitun yang berada dalam pasaran.

Yang Pertama ialah Minyak Zaitun Pomace

Minyak zaitun ini adalah dari kualiti paling rendah berbanding jenis lain dan melalui proses heat press. Ianya sering digunakan dalam kosmetik dan penjagaan kulit seperti sabun dan syampu. Minyak zaitun jenis ini masih mempunyai khasiat buah zaitun.

 

Yang Kedua ialah Minyak Zaitun “Refined”

Minyak zaitun jenis “refined” ialah minyak zaitun yang terhasil dari perahan pertama cold press. Untuk mencapai kadar asid dan alkali yang dimahukan, bahan kimia perlu ditambah kedalamnya. Namun pertambahan bahan kimia ini akan mengurangkan minak zaitun nya lalu minyak zaitun virgin perlu ditambah ke dalamnya.

Jenis Ketiga #3 ialah Minyak Zaitun Asli (Pure Olive Oil)

Minyak Zaitun Asli adalah produk yang terhasil dari campuran “Refined Olive Oil” dan juga Minyak Zaitun Dara.

Ia mengandungi kadar asid melebihi 4%.  Dihasilkan melalui beberapa proses penapisan dan juga campuran untuk menjadikan ia “asli”.Warna minyak adalah kekuning-kuningan.

Minyak Zaitun Asli sesuai digunakan untuk memasak.

Keempat #4 Minyak Zaitun “Virgin”

Minyak Zaitun “Virgin” adalah produk yang dihasilkan melalui proses perahan kedua. Ia mempunyai kadar asid kurang dari 4%. Minyaknya berwarna kuning kehijauan.

Minyak ini sesuai untuk digunakan dalam masakan.  Ia juga sebagai sos (“dressing”) untuk salad.

Minyak Zaitun Terbaik Jenis #5 “Extra Virgin”

Minyak Zaitun “Extra Virgin” adalah produk yang terhasil dari proses perahan “Cold Press” pertama.
Ia mengandungi kadar asid sekitar 0.5% – 1%.

Minyak dalam klasifikasi terbaik ini mengandungi kadar nutrisi yang tinggi. Ia juga tidak dicampur dengan sebarang bahan kimia tambahan. Minyaknya berwarna kehijauan.

Minyak Zaitun “Extra Virgin” juga mempunyai rasa dan aroma zaitun yang lebih kuat.

Ini adalah video tentang penghasilan minyak zaitun asli (olive oil virgin) melalui proses cold press.

Terdapat dua cara untuk menghasilkan minyak zaitun iaitu cold press dan heat press.

Kaedah Cold Press

Kaedah cold press merupakan kaedah asal untuk mendapatkan minyak zaitun daripada buahnya. Ianya tak menambah sebarang bahan kimia dalam proses ini. Bagi buah yang diperah dalam suhu bilik dalam masa kurang daripada 24 jam, ianya akan mendapat label minyak zaitun asli terbaik iaitu “ekstra virgin” seperti Olivie PLus 30x.

Minyak Zaitun Asli Olivie Plus 30x

Minyak Zaitun Olivie Plus 30x dihasilkan sejak tahun 1887 oleh Syarikat Atlas Olive Oils yang terletak di El-Borouj, Morocco. Pengalaman 131 tahun dalam menghasilkan minyak zaitun extra virgin yang berkualiti tinggi menjadikan syarikat Atlas Olive Oils merupakan salah satu syarikat pengeluar minyak zaitun terbaik di dunia dan mendapat banyak pengiktirafan di peringkat antarabangsa.
Antara pengiktirafan yang diterima adalah Anugerah Mario Solinas yang dianjurkan oleh International Olive Oil Council, ‘Great Taste Award of London’ dan The International Olive Oil Competition of Los Angeles di Amerika Syarikat.

Kaedah Heat Press

Kaedah kedua iaitu kaedah heat press ialah mencampurkan hampas minyak zaitun selepas proses cold press tadi dengan bahan kimia untuk mengeluarkan baki minyak zaitun yang masih berada didalamnya. Campuran ini turut menghasilan minyak zaitun yang bukan dari kategori virgin namun masih ada khasiatnya.

Uniknya Olivie Plus 30x

Ladang olivie plus 30x
Keadaan ladang buah zaitun milik Atlas Olive Oils yang panas, kering dan berbatu amat sesuai untuk menghasilkan buah zaitun yang bermutu tinggi. Sebanyak tiga juta pokok zaitun di tanam di dalam estet yang berkeluasan sebanyak 600 hektar.

Kepadatan polyphenol yang tinggi di dalam Olivie Plus 30x adalah disebabkan oleh keadaan istimewa ketika pokok buah zaitun itu membesar.

Minyak Zaitun Asli

Persekitaran gurun, tanah yang berbatu dan kekurangan air telah memaksa pokok zaitun untuk menghasilkan buah yang mengandungi kandungan antioksida yang tinggi untuk membolehkan pokok itu meneruskan hidup.

Penderitaan ekologi telah memaksa pokok zaitun tersebut memberi hasil yang terbaik bagi menjaga diri dan juga kita. Buah zaitun di tanam di kawasan gurun yang tanah dan persekitarannya bebas dari sebarang pencemaran.

Pemprosesan Minyak Zaitun Olivie 30 Plus ini dihasilkan di kilang pemprosesan yang terletak di dalam ladang tersebut sejurus buah zaitun segar selesai dipetik dari ladang buah zaitun.

Untuk menjadi sebahagian daripada ejen iaitu keluarga kami menyebarkan manfaat khazanah alam, klik disini

Tulisan pengguna Olivie Plus 30x disini

Ejen Minyak Zaitun

Khasiat Minyak Zaitun untuk Wanita

By | Olivie Plus 30x | One Comment

Sesungguhnya wanita adalah sebaik-baik ciptaan yang mengharmonikan dunia dan pastinya kesihatan kaum wanita adalah keutamaan kan?

Bersempena dengan International Women Day pada 8 Mac setiap tahun, Cik Min ingin kongsikan dengan kaum wanita tentang khasiat minyak zaitun untuk wanita.

MINYAK ZAITUN TU APA?

Selalunya kita lihat minyak zaitun digunakan sebagai minyak untuk memasak mahupun ditambah diatas makanan. Namun untuk minyak zaitun asli seperti Olivie Plus 30x, ianya dimakan secara terus untuk mendapatkan khasiatnya.

HAAAAAA..... MAKAN TERUS! BOLEH KE!?

Ini adalah antara kerisauan kaum wanita kerana tak biasa makan minyak zaitun secara terus. Minyak zaitun asli mesti terus dimakan untuk memastikan kebaikannya dapat dinikmati oleh tubuh badan kita.

Ini kerana minyak zaitun Olivie Plus 30x mengandungi antioksidan dan merupakan makanan kelas pertama dalam dunia kesihatan. Dalam minyak zaitun juga terdapat kandungan polifenols yang tinggi. Antioksidan yang bernama hydroxityrosol merupakan antioksidan yang paling cepat meresap dan hanya ada dalam minyak zaitun.

Jadi, minyak zaitun extra virgin amat disarankan untuk dimakan terus ya dan bukannya dimasak. Jika ditambah diatas makanan, itu boleh.

ANTARA KEBAIKAN MINYAK ZAITUN UNTUK WANITA ADALAH SEPERTI DIBAWAH YA.

Khasiat Minyak Zaitun untuk Wanita yang Pertama #1 ialah Sebagai Hiasan Makanan Seperti Salad.

Hiasan makanan juga adalah sebuah khasiat tau! Kehidupan wanita yang penuh warna-warni membuatkan kecantikan dan ketelitian sentiasa menjadi pilihan. Dalam masa yang sama, dapat kebaikan minyak zaitun dan sihat tubuh badan. Mestilah best!

Selalunya, kalau belek-belek Instagram idea nak buat salad dressing ni kan, Cik Min tumpang terliur tengok dia orang curah minyak zaitun, atau olive oil dekat hidangan dari negara-negara Mediterrannean macam Caprese Salad. Daripada hijau pudar hambar menjadi bersinar-sinar gitu.

Hidangan-hidangan sebegini memang tidak asing lagi di negara-negara seperti Itali dan Greece yang sememangnya antara pengeksport produk minyak zaitun terbesar dunia. Makanan tradisi bersama minyak zaitun ini telah diperkenalkan sejak turun-temurun lagi. Sejarah juga banyak menceritakan penggunaan minyak zaitun oleh orang-orang dari zaman dahulu sebagai produk kecantikan dan farmaseutikal seperti Cleopatra.

(Sumber dari buku: Herbs and Healers from the Ancient Mediterranean through the Medieval West)

Penggunaan buah zaitun di kalangan orang Islam sememangnya lebih dikenali lagi. Allah telah menyebut beberapa kali tentang buah zaitun di dalam Al-Quran.

(Sumber dari Laman Web: Institut Kefahaman Islam Malaysia, IKIM)

Jika dilihat daripada penjelasan daripada laman web IKIM ini, bertapa tinggi darjat buah zaitun sehinggakan disebut 7 kali di dalam Al-Qur’an sahaja. Jadi, tidak hairanlah banyak hidangan bertemakan Arab atau Timur Tengah sangatlah popular dengan minyak zaitun ini.

Khasiat Minyak Zaitun untuk Wanita yang Kedua #2 ialah Untuk Ibu Hamil

Minyak zaitun dikatakan membantu ibu-ibu yang menggunakan minyak zaitun ketika mengandung lebih baik dari segi perkembangan bayi, berat badan, kelakuan dan “psychomotor reflexes” bayi yang didalam kandungan. Di dalam penulisan yang sama, penulisnya menegaskan bahawa bayi di dalam kandungan ibu memerlukan vitamin E untuk berkembang.

Bayi yang baru dilahirkan juga perlu menyimpan vitamin E untuk melawan “oxidatif stress” yang menyebabkan memasuki “oxygen atmosphere”. Walaupun tidak banyak terdapat dalam minyak zaitun, ia dikatakan ada dalam kuantiti yang mencukupi kerana sifat minyak zaitun yang “resistance to oxydation”(Sumber: internationaloliveoil.org)

Jadi ibu hamil kena terus amalkan minyak zaitun Olivie Plus 30x bukan sahaja untuk kebaikan bayi didalam kandungan malah ibu yang hamil juga.

Ibu hamil mengalami masalah kulit meregang di bahagian perut dan boleh meninggalkan parut atau turut dikenali sebagai stretchmarks. Sapu minyak zaitun asli setiap pagi dan malam sebelum tidur untuk mengelakkan kegatalan, mengekalkan kelembapan di bahagian tersebut seterusnya mengelakkan ibu menggaru bahagian perut yang menyebabkan parut stretchmarks.

Khasiat Minyak Zaitun untuk Wanita yang Ketiga #3 ialah Untuk Ibu Menyusu

Minyak zaitun dikatakan dan dianggap di dunia barat sebagai perawat dan pelembap semulajadi yang selamat untuk bayi. Ibu-ibu menyusu boleh menggunakan Olivie Plus 30x untuk mengurangkan ketidak keselesaan di bahagian puting semasa menyusu badan. Terutama bagi ibu yang baru melahirkan dan baru menyesuaikan diri dalam penyusuan susu ibu.

Minyak zaitun Olivie Plus 30x sesuai disapu di kawasan luka untuk merawat ‘cracked nipples’ dan ianya dapat merawat dengan cepat sebelum penyusuan seterusnya.

Untuk pengambilan Olivie Plus 30x semasa menyusu, ianya mematuhi saranan pakar iaitu untuk pengambilan lemak sihat di dalam diet secara amnya.

Secara umum, kandungan nutrisi yang terdapat dalam 100 gram minyak zaitun:

Lemak tepu: 13.8%.
Lemak mono-tak tepu: 73%
Omega-6: 9.7%.
Omega-3: 0.76%.
Vitamin E: 72% daripada RDA.
Vitamin K: 75% daripada RDA.