was successfully added to your cart.
Tag

khasiat minyak zaitun Archives - Olive House

Hadiah Kepada Tubuh Setelah Minggu Yang Sibuk Dengan Tugasan

By | Olivie Plus 30x | No Comments

Hari jumaat merupakan hari yang dinanti bagi rata-rata yang berkerja. Kerana mungkin setelah seminggu sibuk dengan urusan kerja seharian,kita jadi stress dan penat.

Dalam kesibukan itu, memang sukar kita nak fokus kepada kesihatan terutama bab pemakanan. Memanglah banyak peringatan umum supaya kita jaga kesihatan. Namun bab pemakanan ini yang selalu kita terlepas pandang dan tak sempat. Kadang-kadang sarapan ambil yang segera atau beli sahaja yang dijual. Tengah hari pula makan sahaja di gerai-gerai ataupun tapau je. Paling tidak sempat capai roti atau biskut.

Bayangkan bertahun situasi begini bagaimana agaknya jika yang dah berpuluh tahun. Dengan isteri pun berkerja, kemudian urusan anak-anaknya. Memang besar cabarannya. Mahu tak mahu hidup kena teruskan. Rezeki perlu dicari. Namun bab kesihatan tetap kita kena ambil berat. Iyalah, jika badan tidak sihat, macam mana nak perform kerja. Memanglah ada medical card yang beri perlindungan, tetapi ia bukan alasan untuk kita serahkan kesihatan kita secara mutlak. Nikmat sihat itu hanya difahami bila kita dah mula sakit.

Jom kita ambil masa sekejap untuk kita rehatkan minda dari hal-hal kerja untuk kita tengok bab pemakanan. Asanya begini, setiap benda hidup perlukan makanan. Sudah tentu untuk memberikan tenaga. Namun sebenarnya jenis makanan yang kita ambil sangat mempengaruhi tahap kesihatan kita. Yang dikatakan makanan berkhasiat itu adalah makanan yang seimbang dari kandungan nutrisinya dan kuantitinya. Ingat 6 perkara ini bila kita nak makan.Dalam sesuatu makanan, kita pastikan ianya ada:

  • Karbohidrat kompleks
  • Lemak Sihat
  • Protin
  • Vitamin
  • Mineral
  • Air

Apa masalahya? Inilah yang kita makan dalam seharian. Tiada apa-apa pun. OK sahaja.

Saya dulu pun begitu sebelum saya faham asas pemakanan seimbang ni. Nasi biasa yang kita makan seharian tu sebenarnya kita panggil nasi putih. Ianya tiada serat berbanding beras perang ataupun beras rebus. Ini yang kita panggil karbohidrat ringkas. Seratnya sudah dibuang. Tiada vitamin atau mineral yang tinggal. Apabila kita makan, ianya akan cepat ditukarkan menjadi gula sebelum ditukar kepada tenaga. Badan akan gunakan kuantiti tertentu sahaja. Selebihnya akan tersimpan sebagai lemak. Kecepatan ia menjadi gula ini akan beri masalah kepada pancreas dalam jangka masa panjang. 

Lama kelamaan gula akan jadi banyak dalam darah, lemak pun makin bertambah. Bila gula dah naik, itula terjadinya masalah diabetes. Kemudian lemak berlebihan itu pula akan menyebabkan penyumbatan salur darah. Maka berlanjutanlah episod macam-macam jenis penyakit. Macam mana nak kurus kalau terus menerus ambil karbohidrat ringkas ni. Ditambah pula kurang bersenam. Konsep ini sama sahaja bagi karbohidrat ringkas yang lain seperti gula putih dan produk berasaskan tepung gandum biasa seperti roti dan biskut. Ok faham bab karbohidrat. Pilihlah nasi dari beras perang atau beras rebus. Kuantitinya pula hanya suku pinggan. Bukan seperti gunung.

Protin, Vitamin dan mineral kita diasarankan ambil dari sumber tumbuhan dan buahan. Elakkan supplement buatan kimia kecuali perlu atas nasihat doctor.

Antara masalah utama kita adalah kurang minum air masak. Itu belum bab jenis air lagi. Air ni sebenarnya sangat penting untuk tubuhberfungsi dengan baik. Umpama radiator kereta tidak cukup air akan menyebabkanoverheat. Begitu juga kita manusia. Lama kelamaan bdana akan sengsara kerana tidakmendapat air yang cukup untuk menajalankan fungsinya. Sukatan mudah adalah kitaperlukan 2.5 liter hingga 3 liter sehari. Tidak mengapa minum air kerap ketoilet, jangan kemudian hari kita kerap ke hospital kerana malas minum air.

Seterusnya bab lemak. Ramai yang salah sangka dan salah faham tentang lemak. Asal minyak je semua tidak bagus. Macam nampak hantu punada. Minyak ini terbahagi kepada 3 jenis. Iaitu lemak tepu, lemak tidak tepudan lemak trans. Yang tidak baiknya adalah lemak trans yang banyak terdapat dalam makanan yang diproses seperti daging berger, sosej, snek dan banyak lagi. Manakala lemak tepu seperti lemak dari haiwan dan sesetengah tumbuhan itu perlu dikawal pengambilannya. 

Lemak tidak tepu yang banyak dalam minyak zaitun adalah lemak yang baik dan diperlukan oleh tubuh. Maka, bagi orang yang sihat memang sangat perlu untuk amal minyak zaitun. Kerana ianya kaya dengan lemak tidak tepu dan hadir dengan antioksidan yang tinggi. Antioksidan ini sebenarnya memberi perlindungan kepada tubuh dari serangan radikal bebas yang menjadi punca penyakit. Selain itu juga ia boleh mengahalang proses oksidasi yang menyebabkan masalah kolestrol jahat (LDL) menjadi tinggi.

Minyak zaitun pula ambil yang extra virgin. Organik. Ada ujian makmal. Jangan sebarang beli di pasaraya kemudian diminum. Lain pula cerita nanti. Banyak percampuran berlaku dalam industry minyak zaitun ni. Jadi perlu berhati-hati. Saya selalu cadangkan untuk amal Olivie Plus 30x. Ambil 1 sudu pagi dan 1 sudu malam. Ianya 30 kali ganda khasiat berbanding minyak zaitun biasa. Inilah usaha kita untuk berikan makanan terbaik dan melindungi tubuh kita.

Pilihan Dr Zubaidi Hj Ahmad (Berpengalaman dalam bidang perubatan lebih 25 tahun)

Jom sama-sama kita amalkan. Hadiah kepada tubuh kita dengan pemakanan yang sihat. Klik di sini untuk dapatkan Olivie Plus 30x.

Khasiat Minyak Zaitun Olivie Plus 30x

By | Olivie Plus 30x | No Comments

Olivie Plus 30x adalah minyak zaitun extra virgin yang didatangkan khas dari Morocco. Ianya mengandungi 30 kali ganda khasiat (polifenols-hydroxityrosol) berbanding minyak zaitun biasa.

Dengan kandungan khasiat yang luar biasa, berikut merupakan antara manfaat yang bakal diperolehi oleh individu jika mengamalkannya secara konsisten:

  1. Mengatasi Masalah Eczema
  2. Menstabilkan Hormon
  3. Mengatasi Sembelit
  4. Memberikan Tenaga
  5. Mengatasi Gastrik
  6. Menjaga Kesihatan Jantung
  7. Awet Muda
  8. Menurunkan Bacaan Gula (Kencing Manis)
  9. Melindungi Kanser
  10. Mengatasi Psorisis
  11. Mengawal Kolestrol
  12. Mengatasi Cyst/Fibroid

Fakta Nutrisi Minyak Zaitun

Minyak zaitun kaya dengan kandungan lemak mono tidak tepu (un-staturated fats). Banyak kajian menunjukkan, lemak jenis ini mampu mengimbangi kadar kolestrol dalam darah (meningkatkan kolestrol baik HDL, dan menurunkan  kadar koelstrol jahat LDL), kaya dengan vitamin seperti Vitamin E dan bersifat antioksidan.

Makanan yang mengandungi antioksidan adalah makanan kelas pertama di dunia kesihatan. Dalam minyak zaitun terdapat kandungan polifenols yang tinggi. Antioksidan yang bernama hydroxityrosol merupakan antioksidan yang paling cepat meresap dan hanya ada dalam minyak zaitun. Ada yang mengukur kualiti minyak zaitun itu berdasarkan nilai keasidan, namun ianya perlu diukur berdasarkan kualiti khasiat dalam minyak zaitun tersebut.

Secara umum, kandungan nutrisi yang terdapat dalam 100 gram minyak zaitun:

  • Lemak tepu: 13.8%.
  • Lemak mono-tak tepu: 73%
  • Omega-6: 9.7%.
  • Omega-3: 0.76%.
  • Vitamin E: 72% daripada RDA.
  • Vitamin K: 75% daripada RDA.

Minyak zaitun extra virgin lebih dikenali akan kandungan antioksidannya. Bahan-bahan ini aktif secara biologi dan sebahagian daripada mereka dapat membantu memerangi penyakit yang serius.. Antara antioksidan utama adalah oleocanthal anti-radang, serta oleuropein, bahan yang melindungi kolesterol LDL daripada pengoksidaan . Sesetengah orang telah mengkritik minyak zaitun kerana mempunyai Omega-6 yang tinggi untuk nisbah Omega-3 (lebih 10: 1), tetapi perlu diingat bahawa jumlah lemak tak tepu masih agak rendah, jadi ini tidak sepatutnya menjadi kebimbangan.

Keistimewaan Olivie Plus 30x

Sejarah Pengeluar Olivie Plus 30x

Minyak Zaitun Olivie Plus 30x dihasilkan sejak tahun 1887 oleh Syarikat Atlas Olive Oils yang terletak di El-Borouj, Morocco. Berpengalaman selama 125 tahun dalam menghasilkan minyak zaitun extra virgin yang berkualiti tinggi menjadikan syarikat Atlas Olive Oils merupakan salah satu syarikat pengeluar minyak zaitun terbaik di dunia dan mendapat banyak pengiktirafan di peringkat antarabangsa.

Antara pengiktirafan yang diterima adalah Anugerah Mario Solinas yang dianjurkan oleh International Olive Oil Council, ‘Great Taste Award of London’ dan The International Olive Oil Competition of Los Angeles di Amerika Syarikat.

Keunikan & Keistimewaan Olivie Plus 30x

i- Faktor Muka Bumi

 

Ladang zaitun milik Atlas Olive Oils terletak di daerah Al-Boruj iaitu kawasan yang diklasifikasikan sebagai gurun sahara. Apabila kawasan gurun kita dapat bayangkan keadaan yang panas, kering dan berbatu di mana tidak banyak tumbuhan boleh tumbuh dengan mudah. Namun demikian atas inisiatif dan kepercayaan pengusaha ini bahawa pohon zaitun berjaya ditanam dan hidup dengan baik. Sebanyak tiga juta pokok zaitun di tanam di dalam estet yang berkeluasan sebanyak 600 hektar.

Kepadatan polyphenol yang tinggi di dalam Olivie Plus 30x  di mana ianya dipengaruhi oleh kadar yang dihasilkan oleh pohon tersebut untuk terus hidup merupakan pengukur akan kualiti minyak zaitun yang bakal dihasilkan. Persekitaran gurun, tanah yang berbatu dan kekurangan air telah memaksa pokok zaitun untuk menghasilkan buah yang mengandungi kandungan antioksida yang tinggi untuk membolehkan pokok itu meneruskan hidup.

Penderitaan ekologi telah memaksa pokok zaitun tersebut memberi hasil yang terbaik bagi menjaga diri dan juga kita. Buah zaitun di tanam di kawasan gurun yang tanah dan persekitarannya bebas dari sebarang pencemaran.

Pemprosesan Minyak Zaitun Olivie 30 Plus ini dihasilkan di kilang pemprosesan yang terletak di dalam ladang tersebut sejurus buah zaitun segar selesai dipetik dari ladang buah zaitun.

 

ii. Faktor Kesegaran Buah Yang Digunakan Untuk Penghasilan Minyak

Pengusaha yang menghasilkan minyak zaitun Olivie Plus 30x ini mempunyai sebuah mesin berteknologi tinggi untuk tujuan penuaian buah zaitun. Mesin ini mengurangkan masa menunggu untuk buah diproses menjadi minyak. Dengan adanya mesin ini, proses penghasilan minyak dapat diminimumkan sepantas 35 minit bermula dari proses tuaian.

Mesin ini hanya ada 3 unit sahaja di dalam dunia yang direka khas bagi tujuan menjamin kesegaran buah yang dituai dalam menghasilkan minyak zaitun yang sangat berkualiti tinggi. Berbeza dengan tempat lain, buah dituai secara manual, dikutip di bawah pohon dan menunggu giliran minyak diproses.

 

Kaedah Perahan Secara Mekanikal Tanpa Haba & Tidak Ditapis (Mechanically Cold Pressed & Unfiltered)

Menggunakan teknik pemprosesan ‘Mechanically Cold Pressed’ iaitu proses mengeluarkan minyak zaitun secara mekanikal iaitu dengan mengisar buah zaitun tanpa melibatkan sebarang bahan kimia atau pemanasan ataupun penggunaan haba. Ada proses yang menggunakan haba dan bahan kimia semasa pemprosesan unutk mendapatkan lebih minyak zaitun sedangkan haba yang tinggi akan menjejaskan khasiat dalam minyak zaitun.

Tidak ditapis bagi mengekalkan khasiat minyak zaitun di tahap yang maksimum. Minyak zaitun yang ditapis akan kehilangan 4 khasiat utama yang sebenarnya menjadi sumber kekuatan sesuatu minyak zaitun.

 

Khasiat Berganda Terbukti Hasil Ujian Makmal (Test Report )

Berdasarkan ujian makmal, kandungan hydroxytyrosol dalam Olivie Plus 30x amatlah tinggi berbanding minyak zaitun biasa.

Satu Sudu Olivie Plus 30x memberikan Tiga Puluh Kali Manfaat (antioksidan) berbanding minyak zaitun extra virgin biasa.

Analisis juga menunjukkan yang Olivie Plus 30x yang dikeluarkan oleh Atlas Olive Oils mempunyai kandungan yang kaya dengan polyphenols (polifenol) semulajadi dan secara spesifiknya  Hydroxytyrosol yang mempunyai 30 kali ganda berbanding minyak zaitun extra virgin biasa.

Kandungan polifenol yang dihasilkan amat penting melindungi sel-sel dalam badan daripada kerosakan oksidatif bagi mengelakkan penyakit yang serius seperti kanser, sakit jantung, parkinson dan sebagainya.

Hydroxytyrosol adalah molekul antioksida yang paling kecil dan unik yang mampu melepasi halangan peredaran darah di dalam otak ( blood brain barrier). Kandungan Hydroxytyrosol dalam pati minyak zaitun Olivie Plus 30x adalah abdara 25 hingga 30 kali lebih tinggi dari minyak zaitun biasa. Ini dapat dilihat dengan perbandingan yang dibuat ke atas minyak zaitun extra virgin olive oil dari negara lain.

 

Terdapat dua komponen utama di dalam Olivie Plus 30X iaitu Hydroxytyrosol dan polifenol. Dua kandungan ini membezakan Olivie Plus 30X dengan minyak zaitun yang lain. Hydroxytyrosol adalah “king” antioksidan yang paling hebat ditemui sehingga kini. Nilai ORAC ( Oxygen Radical Absorbance Capacity -Kebolehan menyerap sel rosak radikal bebas) dicatatkan setinggi 68,567 yang mana 15 kali ganda tinggi dari teh hijau. Ini boleh di lihat melalui perbandingan di bawah.

 

Mendapat Sijil USDA Organic.

Kenapa pentingnya untuk mendapatkan kelulusan USDA organic?

Mendapat SIJIL ORGANIK DARI USFDA (United States Food and Drug Administration) adalah sangat penting kerana ini merupakan pengiktiran dari badan antarabangsa yang menyatakan bahawa olivie plus 30x adalah makanan organik yang bebas dari bahan kimia dan penggunaan racun serangga yang terlarang..

Mendapat Pengiktiran Dari Pakar Nutrisi Antarabangsa.

olivie plus 30x

Profesor Henri Joyeux merupakan pakar nutrisi antarabangsa dan juga pakar bedah kanser, Hospital Universiti Montpellier, Perancis berkata

“Saya akan menggunakan Olivie Plus 30x secara meluas tanpa preskripsi, lebih-lebih lagi dalam bidang oncologist saya”

Boleh juga tonton youtube tentang penerangan olivie plus 30x dari Profesor Henri Joyeux, yang dikenali sebagai “bapa kanser dunia”, juga terlibat di dalam menerbitkan buku bertajuk “Olive Oil Antioxydants – A Treasure For Your Health”. Buku ini adalah rekod kajian ilmiah tentang penyakit kronik dan fungsi minyak zaitun olivie plus 30x dalam membantu mencegah dan merawatnya.

Jom amalkan Olivie Plus 30x!. Klik butang berikut untuk dapatkannya hari ini.